Custom Pages

Pyöreä matto virkkaamalla ontelokuteesta.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015


Lupasin tuossa hetki sitten virkata tuttavalle maton, saimme sovittua mallin ja kuteiden värin ja tilasin ontelokuteet postiin yhtenä yövuorona. Maton malliksi valikoitui Lankavan Asteri-matto  muistin kerran aloittaneeni kyseistä mattoa, mutta jostakin syystä lopettaneeni sen teon ja vaihtaneeni ideaa täysin.


Ontelokude on ihanaa työstettävää verrattuna trikookuteeseen; se ei turhia veny ja on tasapaksuista. Ontelokuteen tilasin Päivin kudepuodista, jossa kuteen kilohinta oli mielestäni melko alhainen, mutta postimaksut lisäsivät hintaa lähes yhden vyyhdin verran. Postimaksut olivat onneksi kiinteät, sillä tilasin lähes 10kg kudetta kerralla. Ontelokuteen ainoa ikävä asia verrattuna trikookuteeseen on kuteen alkukäsittely, eli kutistaminen. Liotin kuteet ensin lämpimässä vedessä n. 1 tunnin ajan ja linkosin ne vyyhti kerrallaan pesukoneessa. Yhden n. kilon vyyhdin kuivumiseen meni kuitenkin n, 1,5 vuorokautta aikaa. Sormet olisivat syyhynneet jo kovasti virkkaamaan. 
Käytössäni oli nyt EKO ontelokuteen mini, joka oli mukavaa virkattavaa.

Maton virkkasin koukulla nro. 8, maton halkaisija 104cm. 

Lankavan ohje on helppo ymmärtää suurimmaksi osaksi, mutta viimeinen kierros tuotti päänvaivaa siinämäärin, että purin toiseksi viimeisenkin kierroksen pariin otteeseen vain varmistaakseni, että se on tehty oikein. Ohjeesta en ymmärtänyt että joka toiseen viimeisen kierroksen ketjusilmukkakaareen tulee 7 kaksoispylvästä ja joka toiseen vain 1 kiinteä silmukka. Kovasti yritin laittaa ne samaan kaareen; niin ymmärrän kyllä ohjeen edelleenkin. Kuvaa katsomalla asia onneksi selvisi, mutta usko meinasi jo loppua asian selvittämisen aikana.

Loppu hyvin siis, nyt matto pitäisi enää saada perille tulevaan kotiinsa. Maton viimeistelin pesemällä sen pesukoneessa 30 asteessa, vain varmistaakseni ettei se kutistu ensimmäisessä pesussa ja silittämällä muotoonsa. Pesussa ainoastaan ulommainen aaltoreuna hieman eli, mutta silitysraudalla kevyesti painamalla reuna palasi muotoonsa. 

4 kommenttia :

 1. Hei! Mitä sävyä olet käyttänyt työssäsi, onko vaalean harmaa? Aivan ihanaa työtä olet tehnyt, kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Väri on värikartan mukaan nro. 66, eli vaalean harmaa.

   Poista
 2. Ai että miten kaunis matto! Saanko julkaista kuvasi blogissani (Punaista puuvillaa) linkkeineen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti blogin on ollut pitkällä kesätauolla, mutta käyttö olisi käynyt hyvin, mutta ei taida olla enää tarvetta. :)

   Poista